Ontslag bij ziekte

4 maart 2020

Coronavirus en werk

Welke impact heeft het coronavirus op het bedrijfsleven? En hoe zit het met doorbetaling van salaris als werknemer niet kan werken door het coronavirus? Onze arbeidsrecht advocaten beantwoorden deze vragen en meer.

Coronavirus en invloed op de werkplek

Inmiddels zijn er meerdere coronapatiënten in Nederland. Dit kan grote impact hebben op de bevolking en op het bedrijfsleven.

Zowel voor werkgevers als werknemer blijft van belang de relevante nieuwsbronnen goed in de gaten te houden. Denk aan:

  1. De website van het RIVM;
  2. Voor antwoorden op veelgestelde vragen van werkgevers is ook de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland relevant.

Zakenreis werknemer naar risicogebieden coronavirus

Op basis van de informatie die up-to-date wordt gehouden door de overheid kunt u als werkgever en werknemer goed geïnformeerd risico’s inschatten en besluiten nemen. Wat zijn veilige gebieden om naartoe te reizen en is het wel of niet nodig om een reeds geboekte zakenreis te annuleren.

Als er werknemers zijn die al op zakenreis zijn geweest naar risicogebieden is het van belang extra alert te zijn. Als werknemers in contact zijn geweest met zieke mensen in de risicogebieden, zullen zij de instructies van de GGD moeten opvolgen en kunnen zij niet op het werk verschijnen.

Vakantieplannen werknemers en risico coronavirus

Ook als het niet om zakenreizen gaat, maar om gewone vakantieplannen is het belangrijk de reisadviezen op te volgen van het Ministerie van Buitenlandse zaken.

Doorbetalen salaris niet werken personeel door coronavirus

Een werknemer die positief is getest op het coronavirus zal de instructies van de GGD moeten opvolgen. Deze werknemer zal in thuisisolatie of quarantaine moeten blijven. Ook is het mogelijk dat een werknemer door reisbeperkingen of andere blokkades in verband met het coronavirus niet op het werk kan verschijnen. In algemene zin zullen de meeste werknemers die hiermee te maken krijgen wel recht hebben op doorbetaling van salaris. Het hangt echter af van de specifieke omstandigheden en wat contractueel is afgesproken of dit in een individueel geval ook geldt. Bij vragen over een concrete situatie kunt u uiteraard advies bij ons inwinnen.

Werktijdverkorting aanvragen coronavirus

Als er minder werk is als gevolg van het coronavirus is het goed om te onderzoeken of er werktijdverkorting kan worden aangevraagd. Uit de beleidsregels volgt dat werktijdverkorting kan worden aangevraagd als:

    • Er sprake is van buitengewone omstandigheden die in redelijkheid niet tot het normale ondernemersrisico kunnen worden gerekend; en
    • Gedurende tenminste twee kalenderweken, maar gedurende maximaal 24 kalenderweken, ten minste 20% van de aan werkgever ter beschikking staande arbeidscapaciteit niet kan of naar verwachting niet zal kunnen worden benut.

Voor meer informatie over werktijdverkorting en ook voor het aanvraagformulier werktijdverkorting kunt u terecht op de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Vragen arbeidsrecht coronavirus

Heeft u als werkgever of werknemer arbeidsrechtelijke vragen in verband met het coronavirus? Belt u ons dan gerust. Wij adviseren u graag.

Direct vrijblijvend een afspraak maken met een ervaren advocaat?

Onze specialisten

Charlotte Buijsman

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Michiel Dekker

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Onze specialisten

Charlotte Buijsman

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Michiel Dekker

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Sec Arbeidsrecht advocaten