Fraude werknemer woningbouwvereniging

4 december 2014

Fraude werknemer woningbouwvereniging: ontslag en schadevergoeding

Een 29-jarige werknemer die in mei 2006 bij Haag Wonen in dienst is getreden als medewerker debiteuren/crediteuren administratie is door de kantonrechter veroordeeld tot betaling van een bedrag van € 354.057,71. De arbeidsovereenkomst tussen de betreffende medewerker en Haag Wonen is per 1 oktober 2010 ontbonden.

Tegen het oordeel van de kantonrechter om het bedrag van zo’n € 354.000,– terug te betalen is werknemer bij het gerechtshof te Den Haag in beroep gegaan.

Sluitend bewijs fraude niet vereist

Het hof (uitspraak ECLI:NL:GHDHA:2014:3546) merkt op dat in civielrechtelijk zaken absolute zekerheid niet vereist is, het gaat er daar om dat het hof op grond van een combinatie van objectieve en subjectieve factoren tot zijn overtuiging komt. Sluitend bewijs in strafrechtelijke zin is volgens het Hof dus niet vereist.

Hof overtuigd van gepleegde fraude

Het Hof overweegt dat:

  • werknemer zonder duidelijke redenen het opstellen van de betaallijst aan zich heeft getrokken en de betalingen van de betreffende facturen (tot eerdergenoemd bedrag) zonder gegronde reden en zonder de voorgeschreven toestemming van een leidinggevende zelf naar voren heeft gehaald;
  • in de tijd dat de fraude werd uitgevoerd werknemer niet actief was op zijn eigen computer, terwijl zo ongeveer direct nadat de frauduleuze handelingen waren uitgevoerd, werknemer de betaallijst (op zijn eigen computer) definitief gemaakt heeft;
  • werknemer van zijn kant zo goed als geen gebruik gemaakt heeft van de hem geboden gelegenheid getuigen in contra-enquête voor te brengen en om via die weg te proberen aan te geven dat hij met de hem toegedachte fraude niets van doen heeft.

Deze overwegingen brengen het hof tot de overtuiging dat sprake is van fraude. Het vonnis van de kantonrechter blijft in stand.

Advies ontslag / schadevergoeding wegens fraude?

Indien u advies wenst over een ontslag en/of te vorderen schadevergoeding wegens fraude, dan staan onze arbeidsrecht advocaten u uiteraard graag te woord. U kunt contact met ons opnemen via bovenstaand telefoonnummer.

Direct vrijblijvend een afspraak maken met een ervaren advocaat?

Onze specialisten

Charlotte Buijsman

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Michiel Dekker

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Onze specialisten

Charlotte Buijsman

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Michiel Dekker

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Sec Arbeidsrecht advocaten