Rechtsbijstandverzekering
05 maart 2021

Rechtsbijstandverzekering: vrije advocaatkeuze

Met een rechtsbijstandverzekering zit u tegenwoordig niet meer vast aan de jurist die u van de rechtsbijstandverzekeraar toegewezen krijgt. Dat heeft het Europese Hof van Justitie al in zijn uitspraak van 7 november 2013 onderstreept. Ook voor arbeidsrecht geschillen.

Rechtsbijstand ontslag

Het recht om zelf een advocaat te kiezen is niet nieuw, maar werd ingeperkt door rechtsbijstandverzekeraars door de keuze bij zichzelf te leggen en de vrije advocaatkeuze alleen toe te passen bij procedures waar een advocaat verplicht is. Dat betekende dat in geschillen voor de kantonrechter, die doorgaans oordeelt over arbeidsrechtelijke kwesties, u niet de keuze had voor een eigen advocaat maar het moest doen met de jurist van de rechtsbijstandverzekeraar. Die praktijk is met de uitspraak van 7 november 2013 verleden tijd. U kunt rechtsbijstand bij ontslag zelf kiezen.

Zelf advocaat kiezen bij rechtsbijstandverzekering

U mag dus zelf een advocaat kiezen op kosten van uw rechtsbijstandsverzekering. Ondanks de uitspraak van het Europese Hof van Justitie mag de verzekerde niet zonder overleg een eigen advocaat inschakelen. Er moet altijd vooraf toestemming van de rechtsbijstandverzekeraar worden gevraagd. Wordt er geen toestemming gevraagd, dan worden de kosten niet vergoed.

Second opinion

Het kan zijn dat er onenigheid bestaat tussen de verzekerde en de rechtsbijstandverzekeraar over de vraag of er al dan niet een procedure moet worden aangespannen. In zo’n geval kan de verzekerde een beroep doen op de geschillenregeling. Die regeling staat vermeld in de polisvoorwaarden. Ingevolge die regeling wordt het geschil opnieuw beoordeeld door een onafhankelijke derde; het advies van die derde dient te worden opgevolgd.

Ontslag rechtsbijstand of advocaat?

Bent u verzekerd voor rechtsbijstand en heeft u te maken met een procedure in het arbeidsrecht dan worden uw advocaatkosten betaald door de rechtsbijstandverzekeraar. U heeft daarbij zelf de keuze voor de advocaat die u wilt inschakelen. Wilt u uw zaak laten behandelen door één van onze gespecialiseerde arbeidsrecht advocaten? Aarzel niet en neem contact op met Sec Arbeidsrecht Advocaten.

Direct vrijblijvend een afspraak maken met een ervaren advocaat?

Onze specialisten

Charlotte Buijsman

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Michiel Dekker

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Onze specialisten

Charlotte Buijsman

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Michiel Dekker

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Sec Arbeidsrecht advocaten