Softdrugs tijdens bedrijfsfeestje

20 augustus 2015

Softdrugs tijdens bedrijfsfeestje; geen reden voor ontslag

In haar uitspraak van 31 juli 2015 (ECLI:NL:RBOBR:2015:4651) had de kantonrechter Eindhoven te oordelen over de vraag of het gebruik van softdrugs tijdens een bedrijfsfeestje reden is voor ontslag. De casus lag als volgt.

De feiten

De werkneemster in kwestie is sinds november 2005 in dienst bij GGzE, een psychiatrische instelling voor TBS’ers. Zij werkt daar als verpleegkundig begeleider senior. GGzE heeft ontbinding van de arbeidsovereenkomst gevraagd (volgens het vóór 1 juli 2015 geldende recht), primair wegens een dringende reden. Ook wel een reden voor ontslag op staande voet genoemd. GGzE had aangevoerd dat de betreffende werkneemster tijdens een teamuitje teveel alcohol had gedronken, een joint had gerookt en de volgende dag gewoon is gaan werken.

GGzE stelde dat dit in strijd is met de gedragscode, de beroepscode en met de houding en werkwijze die van een hulpverlener verwacht mag worden.

Drugsgebruik reden ontslag?

De betreffende werkneemster heeft verklaard dat zij aangeschoten was door alcoholgebruik en dat zij tweemaal een paar trekjes van een joint heeft genomen.

De kantonrechter overweegt dat door tijdens een werk-gerelateerd feest onder invloed van softdrugs te zijn, werkneemster in strijd met de regels van de gedragscode van GGzE heeft gehandeld. Dat werkneemster nadien bij het aanvangen van de werkzaamheden op de afdeling nog onder invloed was van alcohol- en/of softdrugsgebruik, is volgens haar onvoldoende aannemelijk geworden. Hoewel een aantal collega’s hebben verklaard dat zij de indruk hadden dat werkneemster ook harddrugs had gebruikt, is dat onvoldoende om aan te nemen dat daarvan ook daadwerkelijk sprake is geweest, aldus de kantonrechter.

De kantonrechter meent dat de gemaakte verwijten, voor zover die zijn komen vast te staan, onvoldoende ernstig zijn om een beëindiging van de arbeidsovereenkomst te rechtvaardigen. Het ontbindingsverzoek wordt dan ook afgewezen.

Advies over ontslag

Heeft u behoefte aan advies met betrekking tot een (potentiële) ontslagsituatie? Onze arbeidsrecht advocaten staan u graag te woord.

Direct vrijblijvend een afspraak maken met een ervaren advocaat?

Onze specialisten

Charlotte Buijsman

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Michiel Dekker

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Onze specialisten

Charlotte Buijsman

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Michiel Dekker

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Sec Arbeidsrecht advocaten