Te laat op je werk
09 februari 2022

Te laat op je werk reden voor ontslag?

Te laat komen kan reden zijn voor ontslag. Zelfs voor een ontslag op staande voet. Of ontslag kan volgen is echter volledig afhankelijk van de omstandigheden van het geval en het dossier dat is opgebouwd.

Dossieropbouw ontslag

In de uitspraak van de kantonrechter te Alkmaar van 18 januari 2022 oordeelde de kantonrechter dat de werkgever terecht tot ontslag op staande voet was overgegaan. De werknemer in kwestie was maar liefst twaalf keer in een periode van ongeveer een half jaar substantieel te laat gekomen. Het ging dus niet om enkele minuten te laat komen, maar eerder om telkens een half uur tot een uur, met zelfs een uitschieter van tweeëneenhalf uur te laat komen. De werkgever kon dit onderbouwen aan de hand van diverse Whatsapp-berichten en een uitdraai uit de verlofregistratie. De werknemer had hier in deze periode ook drie keer een officiële schriftelijke waarschuwing voor gekregen.

Het valt allemaal wel mee

De werknemer voerde aan dat het allemaal wel meeviel met het te laat komen. Hij zou hooguit vijf tot vijftien minuten te laat zijn gekomen. De kantonrechter hechtte veel waarde aan de Whatsapp berichten, de urenregistratie en de officiële waarschuwingen van de werkgever en vond dat het op de weg van werknemer lag om zijn stellingen te onderbouwen. Nu de werknemer geen ander bewijs kon overleggen, oordeelde de kantonrechter dat het structureel te laat komen van werknemer was komen vast te staan. Ook het standpunt van de werknemer dat sprake was van een dreigende burn-out hielp de werknemer niet, omdat de werknemer zich niet had ziek gemeld op zijn werk.

Dossieropbouw tegen werknemer

Telkens een korte vastlegging per Whatsapp en/of per email van het gedrag van de werknemer dat niet correct is, hoeft niet veel tijd te kosten en kan uiteindelijk dus een belangrijke rol spelen in het bewijs.

Bewijslast ontslag op staande voet

De hoofdregel is (wat te kort door de bocht): ‘wie stelt, bewijst’. Een werkgever die een werknemer op staande voet ontslaat, zal dus moeten bewijzen dat er een dringende reden is voor ontslag. Belangrijk dus om als werkgever zaken goed vast te leggen en een dossier op te bouwen.

Wij zijn graag beschikbaar als advies gewenst is.

Direct vrijblijvend een afspraak maken met een ervaren advocaat?

Onze specialisten

Charlotte Buijsman

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Michiel Dekker

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Onze specialisten

Charlotte Buijsman

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Michiel Dekker

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Sec Arbeidsrecht advocaten