UWV compensatie transitievergoeding
09 februari 2021

UWV compensatie transitievergoeding

Als uw bedrijf stopt wegens pensionering of de activiteiten gestaakt worden als gevolg van overlijden dan kunnen de aan werknemers betaalde transitievergoedingen door UWV worden gecompenseerd.

Bedrijf stopt door het pensioen of het overlijden van de werkgever

Met name voor kleine bedrijven kan het problematisch zijn om bij het beëindigen van het bedrijf geconfronteerd te worden met hoge kosten als gevolg van de afwikkeling van de arbeidsovereenkomsten van het personeel. Het uitgangspunt is dat als een werkgever het initiatief neemt tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst de transitievergoeding moet worden betaald. Zeker bij werknemers met een lang dienstverband of meerdere werknemers kan dit flink in de papieren lopen.

Voorwaarden compensatie transitievergoeding

Vanaf 1 januari 2021 kan compensatie van de transitievergoeding worden aangevraagd, maar alleen voor een transitievergoeding die op of na deze datum is betaald. Deze regeling geldt alleen voor kleinere bedrijven (tot 25 werknemers).

Over de details om in aanmerking te komen voor deze regeling kunt u terecht bij een van onze advocaten.

Hoogte compensatie transitievergoeding

Alleen de wettelijke transitievergoeding kan voor compensatie in aanmerking komen. Als een werkgever en werknemer dus bijvoorbeeld afspreken dat de werknemer een hogere beëindigingsvergoeding zal krijgen, zal alleen de transitievergoeding worden gecompenseerd. Het hogere bedrag is voor rekening van het bedrijf zelf.

Aanvraag compensatie transitievergoeding

Het is belangrijk om de aanvraag voor compensatie van de transitievergoeding tijdig te doen. Wat tijdig is, hangt af van de reden voor compensatie.

Compensatie transitievergoeding in geval van ziekte van de werkgever

Er wordt ook gewerkt aan een regeling om, onder bepaalde voorwaarden, compensatie aan te vragen voor de transitievergoeding in geval van ziekte van de werkgever en het bedrijf niet meer voortgezet kan worden. Wanneer deze regeling in werking zal treden is nu nog niet bekend.

De andere compensatieregeling transitievergoeding die al per 1 april 2020 in werking is getreden, is de compensatieregeling bij langdurige arbeidsongeschiktheid.

Advies compensatie transitievergoeding

Overweegt u uw bedrijf te beëindigen, omdat u met pensioen gaat of moet een bedrijf worden beëindigd omdat de eigenaar is overleden? Neemt u gerust contact met ons op zodat wij u kunnen adviseren of u in aanmerking kunt komen voor de compensatieregeling en zodat wij u in dit proces kunnen bijstaan.

Direct vrijblijvend een afspraak maken met een ervaren advocaat?

Onze specialisten

Charlotte Buijsman

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Michiel Dekker

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Onze specialisten

Charlotte Buijsman

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Michiel Dekker

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Sec Arbeidsrecht advocaten