Proeftijdontslag
25 oktober 2022

Werknemer overdrijft klachten bij ziekte: ontslag op staande voet

Zieke werknemers worden doorgaans goed beschermd. Maar tijdens ziekte tegen je werkgever liegen over wat je wel en niet kan, kan ingrijpende gevolgen hebben. Wij lichten dat toe aan de hand van de uitspraak van de Rechtbank Midden-Nederland van 20 juli 2022.

Werknemer overdrijft klachten bij ziekte

In de hierboven aangehaalde zaak uitspraak ging het om een werknemer die per 1 april 2020 als monteur in dienst is. Op 23 maart 2021 heeft werknemer zich ziek gemeld. Hij zou onder meer last hebben van zijn knieën.

Bijna een jaar later, op 17 februari 2022, hebben werknemer en werkgeefster de verplichte eerstejaarsevaluatie opgesteld. Dat gebeurde in samenspraak met de bedrijfsarts. In dat document staat dat werknemer door zijn beperkingen geen auto kan rijden en niet naar kantoor of het buitenterrein kan komen. Werkgeefster hoort een dag later van een van haar medewerkers echter dat deze de bewuste werknemer in een auto heeft zien rijden. Op initiatief van werkgeefster is er vervolgens iemand langsgegaan bij deze werknemer, waar deze klussend in zijn nieuwe woning werd aangetroffen.

Recherchebureau doet onderzoek

Werkgeefster heeft een recherchebureau ingeschakeld omdat het vermoeden was ontstaan dat werknemer heeft gelogen over zijn beperkingen. Er volgt op 30 maart 2022 een gesprek met werknemer via WhatsApp, waarin werkgeefster vraagt of werknemer auto kan rijden. Hierop reageert hij:

“Helaas kan ik dat niet, hopelijk wordt na de mri-scan meer duidelijk wat en hoe verder.”

In de avond van 30 maart 2022 volgt een melding dat in de rechercheauto is ingebroken. De vrouw van de werknemer heeft de camera uit de auto gehaald. Het recherchebureau heeft echter onderweg naar de woning van werknemer werkgeefster op de hoogte gebracht van zijn bevindingen van de observatie.

Ontslag op staande voet

Op grond van de gedeelde bevindingen van het recherchebureau is werknemer op staande voet ontslagen. Werknemer start vervolgens een procedure en verzoekt onder meer vernietiging van het ontslag op staande voet.

Kantonrechter laat ontslag op staande voet in stand

In de procedure erkent werknemer dat hij kluswerkzaamheden aan zijn huis heeft verricht, terwijl hij ziek was gemeld, maar heeft verklaard dat hij slechts de

kluswerkzaamheden heeft verricht die hij kon met zijn beperkingen. De kantonrechter vindt die verklaring, met het oog op het rapport van het recherchebureau, ongeloofwaardig. De kantonrechter passeert daarbij de stelling van werknemer dat de inzet van een recherchebureau een ontoelaatbare inbreuk op zijn privacy zou opleveren.

Werknemer heeft ook erkend dat hij wel auto kan rijden, maar zou dat alleen in een automaat kunnen. De kantonrechter rekent het de werknemer aan dat hij meerdere keren heeft verklaard dat hij geen auto kan rijden en daardoor niet naar het werk kan komen, zonder daaraan toe te voegen dat hij wel in een automaat kan rijden.

De kantonrechter oordeelt dat de werknemer onjuiste en onvolledige mededelingen heeft gedaan over de ernst van zijn beperkingen en over zijn arbeidsmogelijkheden tijdens ziekte en heeft gelogen tegen werkgeefster. Het ontslag op staande voet blijft in stand.

Arbeidsrecht advocaat adviseert

Onze arbeidsrecht advocaten adviseren dagelijks over re-integratievraagstukken en ontslag (op staande voet). Neem gerust vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Direct vrijblijvend een afspraak maken met een ervaren advocaat?

Onze specialisten

Charlotte Buijsman

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Michiel Dekker

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Onze specialisten

Charlotte Buijsman

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Michiel Dekker

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Sec Arbeidsrecht advocaten