Arbeidsrecht advocaten
Ontslag specialisten

Hoeveel maanden salaris kan ik bij ontslag krijgen?

De transitievergoeding is bedoeld om de werknemer te compenseren voor het verlies van zijn of haar baan en om de overgang naar ander werk makkelijker te maken. Veel mensen vragen zich af of zij recht hebben op de transitievergoeding en welk bedrag zij bij ontslag ontvangen.

Hoe hoog de transitievergoeding bij ontslag is, verschilt per situatie. De hoogte bedraagt grofweg 1/3 van het bruto maandsalaris per dienstjaar. Er geldt geen minimale periode dat je in dienst moet zijn geweest.

Wanneer een ontslag plaatsvindt als gevolg van een combinatie van verschillende onvoldragen ontslaggronden, kan de transitievergoeding vermenigvuldigd worden met een factor 1,5. Daarnaast heb je misschien ook recht op een aanvullende vergoeding. Dit noemen we ook wel de ‘billijke vergoeding’.

Houd – in aanvulling op bovenstaande berekening – nog rekening met de volgende uitgangspunten:

  1. De maximale transitievergoeding bedraagt EUR 89.000,– (vanaf 1 januari 2023), of een jaarsalaris als dat hoger is.
  2. Er geldt voor werknemers die ontslagen worden wegens bepaalde ontslaggronden die afzonderlijk geen reden voor ontslag zouden opleveren, maar samen wel, mogelijk een hogere transitievergoeding. De transitievergoeding kan worden vermenigvuldigd met – maximaal – een factor 1,5.
  3. Mogelijk heb je nog recht op een vergoeding bovenop de transitievergoeding. Als het ontslag ernstig te verwijten is aan jouw werkgever, kan de kantonrechter een aanvullende vergoeding toekennen (‘billijke vergoeding’).

De transitievergoeding moet binnen 1 maand na het einde van de arbeidsovereenkomst aan de werknemer worden betaald. In beginsel dient het bedrag in één keer te worden betaald. Kan jouw werkgever de transitievergoeding echt niet in 1 keer betalen omdat dit onaanvaardbare gevolgen voor de bedrijfsvoering heeft? Dan kan de werkgever de transitievergoeding mogelijk verspreid over maximaal 6 maanden in termijnen betalen.

Als de werkgever de transitievergoeding niet op tijd betaalt, kan de werknemer de kantonrechter verzoeken om de werkgever te veroordelen tot betaling.

Ontslagdossiers zijn vaker niet, dan wel op orde. Dat betekent dat de transitievergoeding in de onderhandeling over een beëindiging met wederzijds goedvinden vaak niet meer dan de absolute bodem is. Er valt vrijwel altijd meer te bereiken. Neem vrijblijvend contact op met een van onze advocaten en laat je adviseren.

Direct vrijblijvend een afspraak maken met een ervaren advocaat?

Onze specialisten

Charlotte Buijsman

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Michiel Dekker

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Onze specialisten

Charlotte Buijsman

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Michiel Dekker

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Sec Arbeidsrecht advocaten