Arbeidsrecht advocaten
Ontslag specialisten

Hoeveel maanden salaris krijg ik bij ontslag?

De transitievergoeding bedraagt grofweg 1/3 maandsalaris per dienstjaar. Als het dienstverband langer dan 10 jaar heeft geduurd bestaat er (tot januari 2020) recht op grofweg een half maandsalaris per gewerkt jaar voor ieder jaar dat het dienstverband langer heeft geduurd dan 10 jaar. Voor oudere werknemers zijn er (tot januari 2020) uitzonderingen gemaakt. Ook heeft u mogelijk recht op een aanvullende, ook wel ‘billijke’ vergoeding.

Houd – in aanvulling op bovenstaande berekening – nog rekening met de volgende uitgangspunten:

  1. De maximale transitievergoeding bedraagt EUR 81.000,– (2019), of een jaarsalaris als dat hoger is.
  2. Er geldt voor werknemers ouder dan 50 jaar een overgangsregeling. Zij ontvangen onder bepaalde voorwaarden (tot 2020) een hogere transitievergoeding.
  3. Als u bij een klein bedrijf werkt en het ontslag is ingegeven door een zeer slechte financiële situatie ontvangt u mogelijk een lagere transitievergoeding. Onder bepaalde strikte voorwaarden wordt in de berekening het arbeidsverleden voor 1 mei 2013 buiten beschouwing gelaten.
  4. Mogelijk heeft u nog recht op een vergoeding bovenop de transitievergoeding. Als het ontslag ernstig te verwijten is aan uw werkgever, kan de kantonrechter een aanvullende vergoeding toekennen (‘billijke vergoeding’).

Ontslagdossiers zijn vaker niet, dan wel op orde. Dat betekent dat de transitievergoeding in de onderhandeling over een beëindiging met wederzijds goedvinden vaak niet meer dan de absolute bodem is. Er valt vrijwel altijd meer te bereiken. Neem vrijblijvend contact op met een van onze advocaten en laat u adviseren.

Direct vrijblijvend een afspraak maken met een ervaren advocaat?

Onze specialisten

Charlotte Buijsman

Specialist in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Michiel Dekker

Specialist in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Onze specialisten

Charlotte Buijsman

Specialist in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Michiel Dekker

Specialist in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht 

Sec Arbeidsrecht advocaten