Wat is een
vastellingsovereenkomst?
 

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Een vaststellingsovereenkomst is een overeenkomst waarin partijen de tussen hun gemaakte afspraken vastleggen zodat een conflict in de toekomst kan worden voorkomen, of een bestaand conflict kan worden opgelost. De vaststellingsovereenkomst wordt veel gebruikt voor het vastleggen van afspraken in het kader van een ontslag.

Wat moet er in een vaststellingsovereenkomst staan?

Een vaststellingsovereenkomst in het kader van een ontslag omvat onder meer afspraken over de datum van beëindiging van het dienstverband, een ontslagvergoeding, een vrijstelling van werkzaamheden, afspraken over een eventueel concurrentie- en relatiebeding, uitbetaling van vakantiedagen, vergoeding van juridische kosten, afspraken over eventuele bonussen/aandelen en meer. Daarnaast dient de vaststellingsovereenkomst uiteraard zo te zijn ingericht dat aanspraken op een WW-uitkering zijn gewaarborgd.

Vaststellingsovereenkomst en transitievergoeding

Het betalen van een transitievergoeding is niet wettelijk verplicht bij het sluiten van een vaststellingsovereenkomst. Zonder het toekennen daarvan zullen echter maar weinig werknemers bereid zijn akkoord te gaan met hun ontslag. Doorgaans vormt de transitievergoeding dan ook ‘het bodembedrag’ bij de onderhandeling over de beëindiging van het dienstverband. Er kunnen legio redenen zijn waarom een werknemer niet met alleen een transitievergoeding genoegen hoeft te nemen.

 

Direct vrijblijvend een afspraak maken met een ervaren advocaat?

Vaststellingsovereenkomst controleren

U doet er goed aan de u voorgelegde overeenkomst te laten beoordelen door een specialist. Het aanvankelijk uitgereikte exemplaar van een vaststellingsovereenkomst is vaak niet meer dan een uitnodiging om te onderhandelen. Onze advocaten zijn stuk voor stuk meer dan 10 jaar uitsluitend actief in het arbeidsrecht en beoordelen en onderhandelen dagelijks over deze overeenkomsten. Wij zetten vrijwel altijd een beter resultaat neer. Daarnaast kunnen met een juridische check nare verrassingen achteraf worden voorkomen, terwijl de kosten daarvan dikwijls op werkgever kunnen worden verhaald.

Onze specialisten

Charlotte Buijsman

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Michiel Dekker

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Onze specialisten

Charlotte Buijsman

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Michiel Dekker

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Sec Arbeidsrecht advocaten

Wij werken voor