beeld advocaat justitia

28 september 2023

Aansprakelijkheid directeur na onterecht ontslag

Doorgaans kun je als werknemer niet veel als de bv waar je in dienst bent ophoudt te bestaan; de directeur is in beginsel niet persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf (zoals een ontslagvergoeding). Maar dit uitgangspunt geldt niet altijd. Wij lichten dat toe aan de hand van de uitspraak van de Rechtbank Overijssel, van 25 augustus 2023.

Ontslag in strijd met de wet

In de hierboven aangehaalde zaak uitspraak ging het om een werknemer die op 22 maart 2022 in dienst is getreden als metselaar.

Op 10 februari 2023 meldt de werknemer zich ziek.

Op 17 maart 2023 is de arbeidsovereenkomst door de werkgever opgezegd, zonder de instemming van werknemer en zonder toestemming van het UWV of de kantonrechter. De opzegging was daarmee in strijd met de wet. Kort daarna is de bv waar de werknemer in dienst was, geliquideerd.

De bestuurder van de bv is in de tussentijd een nieuwe onderneming gestart.

Directeur persoonlijk aansprakelijk

De werknemer heeft zich neergelegd bij zijn ontslag, maar maakt aanspraak op een financiële compensatie vanwege dit ontslag. Hij spreekt de nieuwe onderneming aan op grond van overgang van onderneming en de bestuurder van zijn voormalige werkgever op grond van bestuurdersaansprakelijkheid.

De kantonrechter oordeelt dat zowel de nieuwe onderneming als de indirect bestuurder van de werkgever veroordeeld moet worden tot betaling van een gefixeerde schadevergoeding, de transitievergoeding en een billijke vergoeding.

De kantonrechter overweegt onder meer:

“Van [verweerder] had als ondernemer met meerdere bedrijven en meerdere werknemers in dienst verwacht mogen worden dat hij op de hoogte was van de regels die gelden voor het ontslaan van een zieke werknemer en voor werknemers in het algemeen. Voor zover [verweerder] die regels niet precies kende, had van hem als goed werkgever verwacht mogen worden dat hij advies had ingewonnen om na te gaan wat die regels inhielden. [verweerder] had dus op zijn minst redelijkerwijs behoren te begrijpen dat de wijze waarop hij de arbeidsovereenkomst met [verzoeker] heeft opgezegd arbeidsrechtelijk niet door de beugel kon, dat deze zou leiden tot een vordering van [verzoeker] op [bedrijf 1] en dat deze vennootschap vanwege haar ontbinding geen verhaal zou bieden voor die vordering. Door zijn handelwijze heeft [verweerder] dus inderdaad zodanig onzorgvuldig jegens [verzoeker] gehandeld dat hem daarvan persoonlijk een ernstig verwijt kan worden gemaakt.”

De directeur wordt dus met succes persoonlijk aansprakelijk gesteld.

Arbeidsrecht advocaat adviseert

Onze arbeidsrecht advocaten adviseren dagelijks over arbeidsrecht en ontslag. Neem gerust vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Direct vrijblijvend een afspraak maken met een ervaren advocaat?

Onze specialisten

Charlotte Buijsman

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Michiel Dekker

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Onze specialisten

Charlotte Buijsman

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Michiel Dekker

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Sec Arbeidsrecht advocaten