Ontslag op staande voet

Dreigend ontslag

Een ontslag op staande voet wordt door juristen dikwijls aangeduid als een paardenmiddel. Terecht, want de salarisbetaling stopt per direct en er bestaat geen aanspraak op een werkloosheidsuitkering. Een ontslag op staande voet wordt dan ook aan strenge eisen getoetst. Kortweg zijn dit er drie.

Wanneer ontslag op staande voet?

  1. Het begint met de aanwezigheid van een dringende reden voor ontslag. Het gaat in de regel om ernstige zaken zoals diefstal, bedreigingen en discriminatie.
  2. Wat de reden voor ontslag is dient u te worden medegedeeld. De reden voor ontslag mag voor u niet onduidelijk blijven.
  3. Tot slot moet het ontslag ook onverwijld zijn verleend. Op het moment dat de dringende reden bekend wordt moet uw werkgever direct handelen en het ontslag verlenen.
Neem nu contact op

Direct hulp van een ontslag advocaat?

Neem nu contact op

Advies en tips bij ontslag op staande voet

Met het oog op de gevolgen van een ontslag op staande voet en de strenge eisen die daaraan worden gesteld is het verstandig u zo snel mogelijk na het gegeven ontslag te laten adviseren door een arbeidsrecht specialist. Indien het ontslag op staande voet niet aan alle drie de vereisten voldoet is het ontslag vernietigbaar. Door het ontslag te vernietigen behoud u uw baan en aanspraak op loon. Teken voordien niets en houd u beschikbaar voor het verrichten van werkzaamheden.

Als u niet binnen twee maanden na het verlenen van het ontslag op staande voet een procedure bij de kantonrechter bent gestart, kunt u geen verweer meer voeren tegen het ontslag op staande voet. Er is sprake van een vervaltermijn.

Wat is een ontslag op staande voet?

Wanneer een dringende reden bestaat kan de werkgever per direct ontslag verlenen of kan de werknemer per direct ontslag nemen. De opzegtermijnen en de opzegverboden gelden niet. Wanneer de werkgever een werknemer (terecht) op staande voet ontslaat, dan maakt de werknemer geen aanspraak op loon, maar ook niet op een WW-uitkering. Een ontslag op staande voet is dan ook een zware maatregel en dient aan specifieke vereisten te voldoen. Daarover leest u meer op de pagina ontslag op staande voet.

Voor u is het belangrijk (schriftelijk) te protesteren tegen het ontslag en aan te geven dat u beschikbaar bent om werkzaamheden te verrichten. Daarnaast doet u er goed aan zo spoedig mogelijk een arbeidsrecht advocaat in te schakelen.

Veel besproken onderwerpen

Sec Arbeidsrecht Advocaten

Onze specialisten

Charlotte Buijsman

Michiel Dekker

Maak nu een afspraak


023 531 76 96


of

mail ons