Vaststellingsovereenkomst
8 februari 2019

Vaststellingsovereenkomst ontslag –
6 tips voor een maximaal resultaat

Uw werkgever besluit afscheid van u te willen nemen. Geen fijne boodschap maar inmiddels ziet u afscheid nemen ook nog als enige optie. Maar dan wel met een behoorlijke regeling. Dat pakt u als volgt aan.

1. Onderhandel over de vaststellingsovereenkomst

Het eerste voorstel dat u krijgt is vaak niet meer dan een aanzet tot onderhandeling. Teken dus niet direct. Geef uw werkgever aan dat u dit niet had verwacht en zeker niet had gewild en er – na inwinning van advies – op terug zult komen.

2. Opzegtermijn en WW veilig?

Belangrijk is dat de vaststellingsovereenkomst zo opgesteld is dat u recht heeft op een WW-uitkering. De overeenkomst dient in ieder geval te vermelden dat de overeenkomst eindigt op initiatief van uw werkgever en er geen dringende reden aan het ontslag ten grondslag ligt.

Let u er verder op dat de opzegtermijn in acht is genomen. Het UWV zal u niet eerder dan na het verstrijken van die opzegtermijn een WW-uitkering toekennen.

3. Transitievergoeding en…

Met invoering van de Wet Werk en Zekerheid in 2015 zijn ontslagvergoedingen drastisch verlaagd. De transitievergoeding is in de plaats gekomen van de veel royalere kantonrechtersformule. Vaak is de transitievergoeding echter het bodembedrag in onderhandelingen. Er zijn tal van redenen waarom daar iets bij zou moeten. Een arbeidsrecht advocaat kan u daarover goed informeren.

4. Nieuwe baan na tekenen vaststellingsovereenkomst

Let op dat u in de vaststellingsovereenkomst afspraken maakt over een eventueel non-concurrentie- of relatiebeding dat is opgenomen in uw arbeidsovereenkomst. U wilt immers ook wel elders aan de slag kunnen nadat u met uw ex-werkgever heeft afgewikkeld.

Wordt er een langere periode van vrijstelling van werk afgesproken? Vergeet dan niet om afspraken te maken voor de situatie waarin u al voor de afgesproken ontslagdatum een andere baan vindt.

5. Geen losse eindjes

Zorg er voor dat alles geregeld is in de vaststellingsovereenkomst. Dat betekent niet alleen afspraken over de einddatum en de vergoeding, maar ook over de leaseauto, studieschulden, bonusbetalingen, aandelen/opties, winstdelingsregelingen, vakantiedagen, vrijstelling van werk, etc.

Direct vrijblijvend een afspraak maken met een ervaren advocaat?

6. Schakel een arbeidsrecht advocaat in

Onderhandelen over de beëindiging van uw dienstverband is voor u doorgaans geen dagelijks werk. Wel het onze. U doet er dan ook verstandig aan om een arbeidsrecht advocaat de vaststellingsovereenkomst te laten beoordelen. De kosten daarvan kunnen doorgaans op uw werkgever worden verhaald, als onderdeel van de afspraken in de vaststellingsovereenkomst.

Onze specialisten

Charlotte Buijsman

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Michiel Dekker

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Onze specialisten

Charlotte Buijsman

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Michiel Dekker

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Sec Arbeidsrecht advocaten