Ontslag bij ziekte

12 maart 2020

Wat te doen bij een arbeidsconflict? Een stappenplan

Onze advocaten leggen uit hoe je omgaat met een arbeidsconflict en je juridische positie met een eenvoudig stappenplan versterkt. Lees waarom het goed is om in gesprek te blijven met je werkgever en wanneer mediation uitkomst kan bieden.

Wat doe je bij een arbeidsconflict?

Een groot deel van je leven breng je door op je werk. Het verbaast dan ook niet dat zich in die sfeer ook conflicten kunnen en zullen voordoen. Zowel met leidinggevenden, als collega’s. Hoe ga je hier het handigst mee om zonder jezelf vanuit juridisch oogpunt in de vingers te snijden?

1. Blijf in gesprek
Probeer in gesprek te blijven. Van zowel u als uw werkgever mag een constructieve houding worden verwacht om tot een oplossing van het probleem te komen. Dat betekent dat uw werkgever de tijd en rust zal moeten nemen om met aandacht aan het conflict te werken, maar dat geldt andersom ook. U zult een gesprek over het algemeen niet zomaar uit de weg kunnen gaan. Probeer rustig te blijven. Als emoties de overhand dreigen te nemen, las dan een pauze in of zet het gesprek op een ander moment voort.

Zorg dat u aantekeningen maakt van wat er gezegd wordt. Dan kan later van pas komen. Reageer ook op gespreksverslagen van uw werkgever waar u het niet mee eens bent.

2. Overweeg arbeidsconflict mediation
Komt u er samen niet uit, dan kan het inschakelen van een gecertificeerde mediator uitkomst bieden. Dit wordt vaak ook door de bedrijfsarts geadviseerd als een werknemer zich als gevolg van het arbeidsconflict heeft ziek gemeld, maar kunt u ook zelf voorstellen. Een mediator is onafhankelijk en begeleidt het gesprek tussen u en uw werkgever.

Wat tijdens mediation besproken wordt is vertrouwelijk en mag buiten mediation niet worden gebruikt. Daar moeten zowel u als uw werkgever op voorhand voor tekenen. Mediation is vaak een effectief middel om ofwel tot werkbare afspraken over de werksituatie te komen, maar meer dan eens ook om de voorwaarden te bespreken van een vertrekregeling (exitmediation) als voortzetting van de werkrelatie geen optie meer blijkt. U doet er verstandig aan zich door een arbeidsrecht advocaat te laten bijstaan in zo’n traject.

3. Raadpleeg een arbeidsrecht advocaat
Strategisch voorwerk is essentieel. Het is dan ook verstandig tijdig een arbeidsrecht advocaat in te schakelen. Op die manier kan al snel in het proces gestuurd worden naar de oplossing die u voor ogen heeft. Of dat nu werkhervatting op een prettige manier, of een vertrek met een zo goed mogelijk pakket is.

Arbeidsconflict veroorzaakt door werkgever?

Een arbeidsconflict kan leiden tot ontslag. De voorwaarden zijn echter streng. Lees daarover hier meer.

Als de verstoring van de arbeidsrelatie volledig is toe te schrijven aan het onredelijk gedrag of de onredelijke eisen van uw werkgever en hij daarmee feitelijk heeft aangestuurd op een verstoorde arbeidsrelatie, kan dat leiden tot toekenning van een billijke vergoeding bovenop de standaard transitievergoeding. De hoogte van die vergoedingen kunnen zeer aanzienlijk zijn en worden in toenemende mate toegekend. Lees daarover hier meer.

Hulp nodig?

Heeft u te maken met een arbeidsconflict dan staan onze advocaten u graag vrijblijvend te woord. Wij doen niets anders dan het oplossen van arbeidsrechtelijke kwesties en helpen u graag verder.

Direct vrijblijvend een afspraak maken met een ervaren advocaat?

Onze specialisten

Charlotte Buijsman

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Michiel Dekker

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Onze specialisten

Charlotte Buijsman

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Michiel Dekker

Advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en (collectief) ontslagrecht

Sec Arbeidsrecht advocaten